Shopping Cart
Shopping Cart

NEKOLIKO ČINjENICA O NAJPOZNATIJIM LOGOTIPIMA

Najjeftiniji logo koji je neka kompanija platila

Logotip koji danas vredi milijarde kompanija NAJK je dizajneru platila samo 35 dolara.
Suosnivač kompanija Fil Najt angažovao je studentkinju grafičkog dizajna Kerolin Dejvidson da dizajnira logotip tada nove kompanije NAJK.

Nakon što je predstavila svoj dizajn i sada već čuveni SVOŠ znak Fil nije baš bio oduševljen dizajnom ali bez obzira na iskazano nezadovoljstvo rešio je da taj logo uzme kao zvaničan logotip kompanije najk.

Nakon nekoliko godina i uspeha kompanije, Fil najt je ipak nagradio Kerolin prstenom sa najk logotipom optočenim dijamantima i priznanjem da je pogrešno procenio uspeh logotipa.

Iako je logo ove komapanije koštao samo 35 dolara ipak nije najjeftiniji logo koji je neka poznata kompanija platila. Twitter je svoj logo kupio sa shutterstock sajta za samo 5 dolara, nakon par izmena danas imamo poznatu plavu ptičicu kao simbol ove kompanije koja vredi mnogostruko više.

Najstariji logo na svetu.

Na logotipu čuvenog piva Stella Artois može se naći natpis „ANNO 1366“, i baš je to početak od kada se koristi ovaj logotip za ovo pivo.
Jedina poznata izmena je to što se do 1708. godine Stella Artois zvala „Brouverji Artois“ i nakon te godine je promenila ime.

Dizajn logotipa odražava poreklo piva iz grada Den Hoorn čije je značenje „Rog“ otud i rog u na vrhu logotipa a okvir predstavlja tadašni stil flamanske arhitekture koja je dominirala u gradu.

Skrivene poruke

Jedna od najpopularnijih biciklističkih trka na svetu „LE TOUR DE FRANCE“ ima logotip koji izgleda poput ručno ispisanog teksta, ipak ukoliko bolje pogledate možete primetiti biciklistu.

Dok žuta boja prednjeg točka predstavlja sunce kao period kada se trka održava i žutu majcu koju osvaja pobednik ove poznate biciklističke trke.

U tu grupu skrivenih poruka koje nose logotipi izdvaja se i čuvena švajcarska čokolada „TOBLERONE“.

Logo ove čokolade u svom imenu krije BERN kao grad porekla dok u ilustraciji koja prati ovu marku u silueti planine krije se medved kao simbol grada Berna. Naravno cela čokolada je u simbolima čak i trouglasti oblik predstavlja planinu.

Najskuplji rebranding

Postoje dva logotipa koji spadaju u najskuplji rebranding, BP ( British Petroleum) i Symantec.

BP je 2010 godine rešio da svoj 70godina star logotip u obliku štita zameni heliosom a za tu uslugu je platio više od 210 miliona dolara.
Jedino što su zadržali od prethodnog logotipa su zelena i žuta boja koji reprezentuju snagu i energiju, ali o teorijama boja nekom drugom prilikom.

Ipak najskuplji rebrending pripada kompaniji Symantec.

Ova kompanija je potrošila skoro milijardu dolara na rebrending, i to kupujući celu jednu kompaniju njihovog konkurenta kako bi mogli preuzeti njihov logotip.

Ideja kompanije Symantec je bila da plasira i brendira logo kompanije VeriSign koju su kupili i samim tim napravi brend poput Najka, međutim to im baš nije pošlo za rukom i kompaniju skoro dovela pred sam bankrot.

Iz ruke umetnika

Iza logotipa čuvene lizalice krije se čuveni španski umetnik Salvador Dali.
1969. godine Salvador Dali je pristupio dizajniranju novog logotipa Chupa Chups kompanije, a sam logotip je postao poznat poput i Dalijevih satova koji se tope.

Ideja logotipa su latice bele rade koje, a svestan brendiranja Salvador Dali je predložio da logotip bude na vrhu lizalice umesto sa strane, kako bi ceo koncept lizalice predstavljao scvet.

 

 

Ovo je priča o par poznatih logotipa koje su zanimljive iz nekih razloga.


A vama Ukoliko je potreban dizajn ili redizajn logotipa možete nas kontaktirati, sigurno Vas neće koštati koliko i British Petroleum, uspešnost će zavisiti od Vas a mi ćemo Vam pomoći da bude prepoznatljiv i jedinstven.

Scroll to Top

Da bismo počeli sa procesom izrade vašeg logotipa, molimo vas da popunite formu na ovoj stranici. Ova forma će nam pomoći da bolje razumemo vaše potrebe i želje u vezi sa logotipom, tako da možemo da kreiramo dizajn koji odgovara vašem poslu.

Nakon što popunite formu, jedan od naših dizajnera će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku kako bismo razgovarali o vašim idejama i očekivanjima. Potom ćemo početi sa kreiranjem vašeg logotipa i pružiti vam nekoliko opcija koje možete odabrati.

jpg, png, jpeg | 3mb MAX | 3 fajla MAX