Kako izabrati boje za veb sajt?

Prilikom dizajniranja veb stranice, jedno od ključnih razmatranja koje morate uzeti u obzir je izbor boje. Boje koje odaberete mogu imati značajan uticaj na ukupan izgled i na to kako ljudi osećaju vašu web stranicu, a samim tim imaju uticaj i na korisničko iskustvo
Prilikom odabira boje za internet prezentaciju, postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju:

  • Boja treba da se slaže sa temom prezentacije i da odgovara ciljnoj publici.
  • Boja treba da bude u skladu sa vašim brendom i vizuelnim identitetom istog.
  • Boje treba da budu prilagođene za korišćenje na ekranima različitih uređaja.
  • Boje treba da budu u skladu sa dizajnom sajta i da omogućavaju dobru čitljivost teksta.

U nastavku možete pronaći neke od ključnih faktora koje treba imati na umu kada birate boje za svoju veb stranicu.

Veoma važno je razumeti da boja može imati psihološki efekat na korisnike.
Različite boje mogu izazvati različite emocije i osećanja, tako da je važno odabrati boje koje su u skladu sa opštom porukom ali nameni vaše veb stranice.
Na primer, veb lokacija advokatske firme može da koristi prigušenije, profesionalnije boje poput plave i sive, dok veb lokacija prodavnice dečijih igračaka može da koristi svetlije, razigranije boje poput roze,jarko plave i žute.

Takođe je važno uzeti u obzir kontrast boja kada birate boje za svoju veb stranicu. Boje visokog kontrasta, poput crnog teksta na beloj pozadini, lakše se čitaju i manje je verovatno da će izazvati naprezanje očiju. Međutim, previše kontrasta takođe može biti veoma neprijatno i iritirajuće na korisnika  pa je važno pronaći balans koji funkcioniše za Vašu veb stranicu.

U obzir treba uzeti i šemu boja koju ćete koristiti.
Monohromatske, jarke boje, analogne boje i miks boja su neke od popularnih šema koje možete da koristite pri odabiru boja za Vašu veb stranicu.

Na kraju, boja veb stranice treba da bude dosledna na svim stranicama. Korišćenje različitih boja na različitim stranicama će izazvati konfuziju kod korisnika. Trebalo bi da imate bar jednu primarnu boju, koja je glavna boja veb stranice, dok se druge boje se mogu koristiti kao sekundarne i boje sa kojima želite da nešto naglasite.

Ono što možemo zaključiti je to da kada birate boje za svoju veb lokaciju, važno je imati na umu psihološke efekte boja, važnost kontrasta boja, šemu boja koju treba koristiti i konzistentnost boja. Uzimajući ove faktore u obzir, možete kreirati veb lokaciju koja je i vizuelno privlačna i prilagođena korisnicima.

 

Scroll to Top

Da bismo počeli sa procesom izrade vašeg logotipa, molimo vas da popunite formu na ovoj stranici. Ova forma će nam pomoći da bolje razumemo vaše potrebe i želje u vezi sa logotipom, tako da možemo da kreiramo dizajn koji odgovara vašem poslu.

Nakon što popunite formu, jedan od naših dizajnera će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku kako bismo razgovarali o vašim idejama i očekivanjima. Potom ćemo početi sa kreiranjem vašeg logotipa i pružiti vam nekoliko opcija koje možete odabrati.

jpg, png, jpeg | 3mb MAX | 3 fajla MAX