TIPOVI LOGO-a

Izbor logo-a je jedan od značajnijih koraka pri početku bavljenja bilo kakvim biznisom i podrazumeva put od ideje na parčetu papira do toga da bude prepoznatljiv kao deo samog biznisa.
Da bi došli do savršenog logo-a nije baš lak put. Uvek treba razmisliti najmanje nekoliko koraka unapred, poput medija gde će se koristiti, brendiranja i prepoznatljivosti.

Ovim tekstom potrudićemo se da Vam olakšamo odabir tipa logo-a za Vaš biznis.

U tekstu ćemo izdvojiti 5 ključnih tipova logo-a i jedan koji je kombinacija navedenih, sa objašnjenjima o prednostima i manama upotrebe takvih tipova logo-a.

1 – Wordmark logo

Wordmark (tekstualni) logo je tip logo-a koji podrazumeva isključivo naziv kompanije u vidu teksta bez ikakvih dodatnih znakova. Primer takvih logo-a je Koka Kola, Google, SONY…..

S obzirom da se za ovaj tip logo-a koristi isključivo tekst, odabir pravog fonta je jedna od ključnih stvari, a potom su tu i razmak između slova, debljina, boja, a dozvoljena je i igra slovima kako bi se dodala doza prepoznatljivosti poput logo-a kod kompanija Braun, Visa, Vans…

Prednost ovakvih logo-a je što su zahvalni za upotrebu na svim medijima.
Mana je što morate razmisliti da li samo tekstualni logo može da Vas učiniti prepoznatljivim i izdvoji Vaš biznis kojim se bavite.
Mada to i ne mora biti mana, jer dobrim marketingom možete imati jedinstveno ime u svetu biznisa kojim se bavite.

2 – Lettermark (monogram)

Očigledno živimo u digitalnom vremenu i svetskom trendu da se sve više skraćuju rečenice poput LOL, BTW, WTF…
Skraćenica naziva kompanije može biti prednost u smislu lakšeg pamćenja zatim lakog proboja na tržištu, ali se mora dosta voditi računa o izgledu logo-a.
Primere takvih logo-a imamo kod kompanija HBO, Warner Bros, Ikea, FedEx….

U ovim slučajevima logo nipošto ne sme da bude dosadan, da se upotrebi neki dosadan font jer će veoma brzo otići u zaborav.
Ne zaboravite da smo mi Vizuelna bića.

U početku ako odaberete ovakav tip logo-a, bitno je da uz logo što više promovišete puno ime Vaše kompanije. A to možete raditi kroz promotivni materijal kako bi vizuelno povezali skraćenicu sa Vašom kompanijom.

3 – Abstract Mark

 

Za razliku od letter marka ili wordmarka, ovaj logo predstavlja simbol ali dizajniran za Vas. Ovakav simbol ne mora predstavljati baš posao kojim se bavite ali može predstavljati nešto specifično što je vezano za Vaš brend.

Tako imamo logo-e kompanija poput AirBnb, Nike, Pepsi…

Prednost ovakvih logo-a je što lako možete predstaviti komunikaciju sa Vašim brendom, a samim tim što je dizajniran za Vas odlikuje ga prepoznatljivost i jedinstvenost.
Pažnja o detaljima je presudna kod ovakvih logo-a i mora se voditi računa da se ovakvim dizajnom ne prenese pogrešna poruka.

4 – Maskota

Kada se spomene maskota obično se pomisli na sport, ali postoje i logo-i koji ne spadaju u tu kategoriju poput logo-a Mišelina, KFC-a, Pringlesa, mr Propera.

Maskota se smatra „Family-frendly“ logom. Maskota kao odabir logo-a može pretstavljati istureni PR Vašeg brenda jer će kroz marketing većina ljudi biti usredsređena na maskotu, a dopadljivost Vaše maskote privući će i korisnike ka Vašem brendu.

Prednost ovakvih logo-a je što su idealni ukoliko je poslovanje posvećeno deci, jer se oni uglavnom poistovećuju sa imaginarnim likovima pa tako i sa maskotom, potrebno je samo da zamislite lika obučenog u Vašu maskotu kako maše i reklamira Vašu kompaniju i decu koja vuku roditelje za rukav da ih odvedu tamo ili kupe taj proizvod.
Kod ovakvih logo-a se mora voditi računa o dizajnu maskote i da postoje i druga tržišta u čiju interesnu grupu ne spadaju samo deca.

5 – Amblem

Amblem kao logo predstavlja idealne logo-e gde se može iskazati umetnost, kreativnost, a Vaš biznis prikazati na najlepši mogući način.
Ovakvim logoom se najlakše iskazuje vrednost, tradicija, ekskluzivnost, trajnost i uglavnom ih nalazimo kod kompanija koje drže do tradicije poput proizvođača alkoholnih pića (pivo, vino, viski) ili kod kompanija koje žele da stvore brend koji ukazuje na porodičnu tradiciju poput kompanija Harley Davidson, Lamborgini, Alfa Romeo…

Kod ovakvih logo-a treba obratiti pažnju na smanjivanje dimenzija jer obično se u takvim slučajevima ne vide jasno. Zbog toga je poželjno da uz ovakav logo imate i lettermark ili neki drugi tip logo-a koji će se prikazivati umanjen i koji će biti vezan za Vaš brend. Primer možete videti na slici.

 

6- Kombinacija

Naziv ovavih tipova logo-a sam po sebi objašnjava kakav je to tip.
Kombinacija omogućava lak rebrending – ime Vaše kompanije kombinovano sa simbolom biće povezano kao jedno, tako da će na kraju Vaši klijenti samo kroz simbol prepoznati Vaš brend.
Ključna stvar kod ovih logo-a je pravilan odabir simbola, tako da i obični simboli iz svakodnevnog života klijente mogu asocirati na Vas. Uzmimo primer Lacoste i koliko Vas slika krokodila podsvesno može asocirati na brend , slično je i kod Pume.

Kod ovakvih logo-a treba obratiti pažnju na svaki detalj, od fonta do simbola kako bi se što jasnija poruka poslala. Kod ovog tipa logoa je problem i u tome što mnogo kompanija u svom logo-u ima lava, orla, srce, makaze…te je teško biti jedinstven.

Nadamo se da smo Vam pomogli ovim tekstom da lakše odaberete tip logo-a za Vašu kompaniju.

Svakako mi možemo dizajnirati logo za Vas. 

A kakvi sve logotipi postoje možete videti na https://www.brandsoftheworld.com/

 

Scroll to Top

Da bismo počeli sa procesom izrade vašeg logotipa, molimo vas da popunite formu na ovoj stranici. Ova forma će nam pomoći da bolje razumemo vaše potrebe i želje u vezi sa logotipom, tako da možemo da kreiramo dizajn koji odgovara vašem poslu.

Nakon što popunite formu, jedan od naših dizajnera će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku kako bismo razgovarali o vašim idejama i očekivanjima. Potom ćemo početi sa kreiranjem vašeg logotipa i pružiti vam nekoliko opcija koje možete odabrati.

jpg, png, jpeg | 3mb MAX | 3 fajla MAX